Seksuologie

Op het gebied van seksualiteit kun je specifieke problemen ervaren. Hierbij zijn verschillende aspecten van invloed: je lijf, emoties, denken, ervaringen, verleden, verwachtingen, relaties.

Binnen EvenZicht is Tineke van der Veer – Mikkers degene die deze vraagstukken, vanuit haar hoedanigheid als seksuoloog, vooral oppakt.

Samen ontrafelen we wat bij jou een rol speelt en hoe alles op elkaar in­werkt. We bespreken welke oplossings­richting het beste bij jou past. Stap voor stap gaan we aan de slag.

Mocht het nodig zijn dan kun je ook als stel hierover in gesprek.

Helaas wordt seksuologische hulp niet vergoed. Dit zal een cadeau moeten zijn dat je jezelf of jullie zelf gunt. Per individuele sessie à 45 – 60 minuten wordt er € 100,00 euro in rekening gebracht. Kom je samen met je partner dan wordt per sessie €150,00 euro in rekening gebracht. De duur van deze sessies is maximaal 1,5 uur.

Mocht het nodig zijn dan betrekken we uiteraard een arts of fysio­therapeut, die vanuit zijn professie mee kan denken en adviseren.

Het kan ook helpen om hierbij gebruik te maken van algemene informatie, boeken en wetenschappelijk onderzoek. Graag deel ik dit met jullie.

De WHO (Standards for Sexuality Education in Europe. A framework for policy makers, educational and health authorities and specialists. Keulen: WHO Regional Office for Europe and BZgA. 2010) omschrijft seksualiteit, seksuele gezondheid en seksuele rechten als volgt:

Seksualiteit is een centraal aspect van het leven van de mens. Het omvat seks, genderidentiteit en –rollen, seksuele oriëntatie, erotiek, plezier, intimiteit en voortplanting. Seksualiteit wordt ervaren en vormgegeven in gedachten, fantasieën, verlangens, overtuigingen, attituden, waarden, gedrag, handelingen, rollen en relaties. Hoewel seksualiteit al deze dimensies kan omvatten, worden deze niet altijd ervaren of vormgegeven. Seksualiteit wordt beïnvloed door de interactie van biologische, psychologische, sociale, economische, politieke, ethische, wettelijke, historische, religieuze en spirituele factoren.

Seksuele gezondheid is een met seksualiteit verbonden toestand van fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn. Seksuele gezondheid is dus meer dan alleen de afwezigheid van ziekte, disfunctie of zwakte. Seksuele gezondheid vereist een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties. Seksuele gezondheid vereist ook het mogen en kunnen aangaan van plezierige en veilige seksuele ervaringen; zonder dwang, discriminatie en geweld. Om seksuele gezondheid te bereiken en te behouden, moeten de seksuele rechten van alle personen worden gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd.

De belangrijkste rechten van het individu zijn (WHO, 2010):

Wil je zelf alvast wat lezen? Voor jou heb ik de volgende leestips:

Voor mensen die geloven lijkt het soms nog lastiger om seksualiteit bespreekbaar te maken. Graag help ik je hierbij. Ook voor jou alvast wat leestips:

arrow-right arrow-left facebook twitter linkedin help_outline paper calendar