Net even anders

EvenZicht is er voor iedereen. Dus ook voor jou als je wat minder goed kunt leren of als ze zeggen dat je een lager IQ hebt, een verstandelijke beperking. En weet je, ruim 1 op de 6 Nederlanders heeft een IQ lager dan 85. Dat is ruim 15% van de hele bevolking. Je bent dus zeker niet de enige, waarbij het leven je vaak meer moeite kost.

Het kan zijn dat je wat meer tijd en uitleg nodig hebt om informatie te begrijpen. Ook kan het lastig voor je zijn om wat nieuws te leren of informatie te onthouden. Nu je volwassen bent moet je steeds meer zelf kunnen. Bijvoorbeeld plannen en organiseren, wijs met je geld omgaan en problemen oplossen. Daarnaast moet je ook goed voor jezelf zorgen. Veel verantwoordelijkheden, waardoor het leven best ingewikkeld kan worden.

Vaak is aan de buitenkant niet te zien hoe ingewikkeld het leven voor jou is. Hierdoor overvragen en overschatten andere mensen je sneller. Dit houdt in dat iemand je dan iets kan vragen, wat je eigenlijk nog niet kan of begrijpt. Het is rot wanneer je je ‘anders’ voelt dan anderen, omdat je bijvoorbeeld begeleiding nodig hebt of naar een speciale school bent gegaan vroeger. Waarschijnlijk doe je extra hard je best. Dat maakt het extra naar wanneer iets wat je graag wilt, niet lukt. Ook het begrijpen van gevoelens van jezelf en anderen kan moeilijk zijn. Het is vervelend wanneer je de ander misschien niet goed begrijpt en wanneer zij jou ook niet goed begrijpen. Het maken of behouden van vriendschappen kan hierdoor ook lastig zijn.

Daarnaast kan het moeilijk zijn voor jezelf op te komen, of aan te geven wanneer je iets niet begrijpt of om hulp te vragen. Het hebben van een (lichte) verstandelijke beperking kan moeilijk zijn, maar bedenk dat ieder mens sterke en minder sterke kanten heeft. Je mag trots zijn op je talenten. Bedenk ook dat het juist moedig is wanneer je hulp durft te vragen bij de dingen die je moeilijk vindt.

Vaak stapelen problemen zich op en ook het  risico op het ontstaan van psychische klachten is groter.

Bij EvenZicht krijg je dezelfde zorg als in de ‘gewone’ GGZ, maar ‘net even anders’ doordat rekening wordt gehouden met Wie je bent, wat je goed kan maar ook met wat je niet zo goed kan.

De meeste hulpvragen die we proberen te beantwoorden door uit te zoeken wat er aan de hand is `(diagnostiek) en hoe dit op te lossen (behandeling) hebben te maken met:

We kunnen nog veel meer vertellen over wat we doen. Het beste kunnen we dat doen door je te ontmoeten, maar voor de duidelijkheid zetten we ook even op een rijtje wat er gaat gebeuren:

  1. je meldt je aan bij EvenZicht, je belt met Irene Hoekstra
  2. Irene bespreekt met je wat je nodig hebt en legt alvast uit wat er gaat gebeuren en welke formulieren je moet invullen
  3. je vraagt je huisarts om een verwijsbrief naar EvenZicht
  4. er wordt een afspraak met jou gemaakt voor een eerste gesprek (intake)
  5. er worden gesprekken gepland om je beter te leren kennen en te begrijpen wat er aan de hand is (onderzoek), je behandelaar vertelt je precies wat er gaat gebeuren in de gesprekken.
  6. de behandelaar vertelt je na het onderzoek in een apart gesprek aan je wat er aan de hand is (diagnostiek)
  7. de behandelaar vertelt aan je wat er gaat gebeuren of er nog andere behandelaren gaan meedoen en hoe lang het ongeveer gaat duren (behandeling)
  8. de behandelaar maakt met jou een plan (behandelplan)
  9. je start met de behandeling (gesprekken en soms ook dingen doen)
  10. er worden speciale afspraken gemaakt waarin je samen met je behandelaar bespreekt hoe het gaat, of het al beter gaat of er nog dingen anders moeten (evaluatie)
  11. aan het einde sluit je samen met de behandelaar het traject af als het genoeg gelukt is om dingen te veranderen
  12. als het nodig is vragen we anderen om je na de behandeling te blijven helpen bij wat je geleerd hebt

Natuurlijk hoeven jij en jouw behandelaar het niet alleen te doen. Het is fijn en belangrijk dat er mensen om je heen zijn die ook mee willen denken en doen. Dus vanaf het begin kijken we ook samen met jou wie je kan helpen bij alles en maken we afspraken over hoe ze dat gaan doen.

arrow-right arrow-left facebook twitter linkedin help_outline paper calendar