ASSwijzer

De ASSwijzer is een methode waarbij jij als persoon met ASS centraal staat. We beginnen met wie jij bent, wat jij wilt, waar jij van geniet, waar jij wellicht van droomt.

Met behulp van deze methode wordt gekeken op welke manier de autisme spectrum stoornis jou persoonlijk belast; jou in jouw unieke situatie.

Algemene kennis, inzichten en ervaringen worden uiteraard gebruikt, maar de kunst is juist om te kijken hoe we dat vertalen naar jouw leven.

De ASSwijzer is een methode die daarbij zowel aandacht besteed aan jouw coping en wat je hierin van anderen nodig hebt. Je hoeft het niet alleen te doen, maar wat de ander voor jou doet, moet wel bij jou passen. Standaardoplossingen, vaste afspraken zijn niet de focus van de methode, maar unieke en zo flexibel mogelijke oplossingen. Het leuke is dat als je hiernaar zoekt met elkaar je deze ook echt vindt.

De metafoor, die gebruikt wordt binnen de ASSwijzer is de metafoor van de emmer die vol loopt en de bekende druppel die de emmer doet overlopen. Natuurlijk wil je druppels voorkomen, maar hoe mooi zou het zijn als we manieren vinden waarop we jouw emmer zo leeg kunnen maken dat de druppels van het dagelijks leven er als het ware gewoon bij kunnen. Dat je het leven dat je wilt leven aankan.

Daarom gaan we op zoek naar manieren om de emmer te legen en richten we ons niet perse op alles waar je emmer zo vol van raakt, want het kan juist zijn dat je van die dingen zo geniet. Dus niet ‘ik ga graag naar een feestje maar ik ga niet meer want het is daar zo druk’ maar wel ‘Als ik naar een feestje wil gaan, dan heb ik ontdekt dat het belangrijk is dat de dag ervoor mijn dag gevuld is op die en die manier. Dat geeft zoveel rust dat het feestje er wel weer bij kan, zelfs op zo’n manier dat ik er van kan genieten’. Zomaar een voorbeeld van iemand met ASS. Wellicht niet het voorbeeld dat jou aanspreekt, maar ook jij wilt genieten van dingen, dingen doen, die nu niet zo gemakkelijk gaan omdat je ASS jou belemmert. En ja dan is ook de vraag wat heb jij nodig om het wel aan te kunnen en er van te genieten?

De ASSwijzer helpt om op deze vraag antwoorden te vinden.

De ASSwijzer is ook een methode die begeleiders van mensen met ASS kan helpen, handvatten geeft. De methode wordt dan ingezet als een vorm van mediërende behandeling.

Tineke van der Veer – Mikkers staat samen met Irene Steenman aan de wieg van de ASSwijzer en zet haar expertise op dit gebied ook in binnen EvenZicht. De ondersteuning van teams of ouders wordt vooral door Anja van Wieren opgepakt. Het uurtarief hiervoor is €100,00.

arrow-right arrow-left facebook twitter linkedin help_outline paper calendar