Lichttherapie

Vanaf september 2024 wordt binnen EvenZicht lichttherapie aangeboden als dat geïndiceerd is.

Wat is Lichttherapie

Bij een behandeling met lichttherapie worden de ogen blootgesteld aan intens wit licht. De lamp die hiervoor gebruikt wordt, heeft een lichtsterkte van 10.000 lux, zonder Uv-straling. Lux is de hoeveelheid licht per oppervlakte. De behandeling duurt meestal 30-40 minuten per dag, rond half 8 s’ochtends gegeven. Lichttherapie is een potentiële behandelvorm voor (seizoensgebonden) depressies, slaapproblemen, en bipolaire stoornissen. Over het algemeen wordt het gezien als een niet-gevaarlijke behandeloptie, met weinig bijwerkingen, en relatief snel effect.

Hoe werkt lichttherapie

Lichttherapie beïnvloedt de biologische klok. Deze interne klok zorgt ervoor dat de lichaamsfuncties zoals bloedsuikers, hardslag, slaapritme en gemoedstoestand goed geregeld zijn. De biologische klok wordt elke dag als het ware gereset, waarbij het licht in de ochtend vooral veel invloed uitoefent. Met een vast ritme van je biologische klok voelt men zich energieker en over het algemeen beter. Een tekort aan daglicht kan je biologische klok ontregelen, wat zit kan uiten in klachten die passen bij een winterdepressie.

Bij herfst en winterdepressies kan het zijn dat door weinig zonlicht de hersenen meer melatonine aanmaakt, wat ervoor zorgt dat men overdag slaperig en vermoeid blijft. Lichttherapie kan de aanmaak van te veel melatonine stoppen, waardoor de klachten verdwijnen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van lichttherapie

Wat zijn de bijwerkingen?

Behandeling met lichttherapie binnen EvenZicht uit

De behandeling van lichttherapie lijkt op de behandeling op de winterpoli bij het UMCG. Bij mensen die een seizoensgebonden depressie hebben, begint eind augustus het monitoren van de stemming middels online vragenlijsten. Hierna ontvang je (twee)wekelijks digitale vragenlijsten over je stemming. Wanneer je behandelaar een daling in je stemming waarneemt middels deze vragenlijsten, word je uitgenodigd voor een week lang lichttherapie. Je krijgt de lichttherapielamp van EvenZicht in bruikleen.

arrow-right arrow-left facebook twitter linkedin help_outline paper calendar