Lotte Tijdhof – Vaktherapeut

Binnen EvenZicht geloven we dat alleen praten niet altijd voldoende is om te komen tot een effectieve behandeling. Soms is het nodig om te voelen en te doen. Hiervoor kan Lotte Tijdhof als vaktherapeut worden in gezet.

Lotte: In 2014 ben ik afgestudeerd als vaktherapeut, met als richting beeldende therapie. In 2017 ben ik Praktijk voor Non-Verbale Therapie gestart, vanuit de wens om door middel van ervaringsgericht werken, mensen met psychische klachten weer op weg te helpen. Leren door te doen, ervaren en voelen staat centraal.


Beeldende therapie: Bij beeldende therapie worden werkvormen ingezet die helpen bij het vergroten van (zelf) inzicht, het verwerken van gevoelens en het op gang brengen van veranderings- en acceptatieprocessen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van creatieve materialen als verf, krijt en klei. Het eigen proces wordt zichtbaar én tastbaar en biedt daarmee de ruimte tot zelfreflectie en -ontwikkeling. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afbeelding.png


Therapie met paarden: Tijdens therapiesessies met paarden sta jij centraal en leer je over jezelf. Bewustwording is hierbij van belang: je denken, voelen en gedrag zijn leidend én van invloed op het paard. Paarden denken niet in goed en fout en oordelen niet. Ze reageren direct en intuïtief op de signalen die wij uitzenden. Hiermee geven ze ons de ruimte om onszelf een spiegel voor te houden en tot nieuwe inzichten te komen. De kern van het probleem, maar ook de oplossing ervan, zit in jezelf.


Therapie met honden: Honden hebben in veel gevallen een positieve invloed op mensen. Ze laten je je veiliger voelen en zorgen voor minder stress. Wanneer je je op je gemak voelt tijdens de therapie, bereik je sneller resultaat. Therapie met honden kan ingezet worden bij een breed scala aan klachten.  
Maureen Brouwer – psychiater

EvenZicht kan zo nodig Maureen Brouwer als psychiater consulteren, betrekken. Maureen heeft haar eigen praktijk in Zuidveen:

In-Werking is een kleinschalige praktijk voor psychiatrie gevestigd in Zuidveen, in de omgeving van Steenwijk, Zwolle en Heerenveen. Bij In-Werking kunnen mensen met verschillende psychische klachten terecht, de klachten kunnen uiteen lopen van bijvoorbeeld depressie tot schizofrenie. Per individu kijken we naar de klachten, stellen we een diagnose en maken we een passend plan van aanpak voor de behandeling. Zodat de individu zo snel mogelijk weer mee kan draaien in de maatschappij. 

Diagnose → Behandeling → Activatie

Maureen Brouwer

In de praktijk werken we aan de hand van 3 stappen: diagnose, behandeling en activatie.

De diagnose zal worden gesteld aan de hand van één of twee gesprekken. Tijdens deze gesprekken stellen we vast wat de klacht is of de klachten zijn. Hieruit volgt een advies voor een behandeling, bij In-Werking bieden we verschillende behandelingen aan. Zodra de behandeling gestart is dragen we zorg voor de activatie: het zo goed mogelijk functioneren in het dagelijks leven.
Esra Brouwer – psychomotorische therapeut

Mijn naam is Esra Brouwer en ik werk als psychomotorische therapeut vanuit mijn eigen Praktijk De Hooislagen in Dalfsen.

Psychomotorische therapie (PMT)

Bij psychomotorische therapie staan lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal. Door sport en spel of lichaamsgeoriënteerde oefeningen kom je letterlijk in beweging of sta je juist stil bij jouw ervaringen. Zo leer je om lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen, te verwoorden en begrijpen. Vervolgens gaan we oefenen om tot nieuwe

ervaringen, inzichten en gedrag te komen. (www.vaktherapie.nl).

Een lichaams- en ervaringsgerichte aanpak kan aansluiten bij jou, omdat het van ‘praten over’, naar ‘voelen wat er is’ gaat. Binnen dramatherapie leer je (weer) in contact te komen met je gevoel en de bijbehorende emoties waardoor je met compassie leert omgaan met jezelf. Leren ‘zijn’ met wat er is.
Inge Stoffer – dramatherapeut

Jouw lichaam vertelt je precies hoe het met je gaat, het lichaam liegt niet. Wil je de (onderliggende) boodschap verstaan? Klachten ontstaan wanneer de signalen afgegeven door het lichaam genegeerd worden. Het uit de weg gaan van weerstand en emoties is heel menselijk, maar wanneer er een disbalans tussen hoofd en lijf optreedt kan dit tot psychische en/of fysieke klachten leiden. Het negeren van weerstand betekent uit het contact gaan met jezelf. Het onderzoeken waar weerstand vandaan komt en dit te durven doorvoelen brengt je (weer) in contact met jezelf. Weerstand kan bijvoorbeeld ontstaan door confrontatie, overtuigingen en het negeren van emoties welke liever niet gevoeld willen worden. Door in contact te zijn met je lijf kunnen grenzen beter herkend worden en geaccepteerd en leer je om te gaan met weerstand en onderdrukte gevoelens. Op deze manier leer je jezelf begeleiden wanneer het moeilijk is.

Dramatherapie heeft als kwaliteit dat het het onuitspreekbare speelbaar kan maken. Deze ervaringsgerichte therapievorm richt zich op emoties, ervaringen, gedragingen welke verkend worden. Hiermee wordt door middel van spel mee geëxperimenteerd waardoor nieuwe gedragingen, patronen, gevoelens worden geëxploreerd. Zo wordt er met nieuw gedrag geoefend en eigen gemaakt.

Binnen de dramatherapie die ik aanbied gebruik ik ook diverse yoga- en mindfulness technieken om te leren ontspannen en te leren zijn met wat er is op dit moment. Op die manier kom je uit de ‘fight or flight’ modus en kan het immuunsysteem tot rust komen waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De adem is een belangrijk middel wat je kan begeleiden naar het tot rust brengen van het algehele systeem, en het loslaten van spanningen, emoties en weerstand.

Deze ervaringsgerichte en lichaamsgerichte therapievormen zijn o.a. geschikt voor mensen met:

– Chronische en langdurige stress

– Angstklachten

– Paniek klachten

– Burn-out klachten

– Psychosomatische klachten

– Chronische pijn

– Revalidatieproces

– Gestagneerde rouw

Ik werk op een intuïtieve manier, zodat je mag zijn wie je bent, en niet wie je zou moeten zijn

arrow-right arrow-left facebook twitter linkedin help_outline paper calendar