Lotte Tijdhof – Beeldend therapeut

Mijn naam is Lotte Tijdhof en ik ben in 2014 afgestudeerd als vaktherapeut, met als richting beeldende therapie. In 2017 ben ik Praktijk voor Non-Verbale Therapie gestart, vanuit de wens om door middel van ervaringsgericht werken, mensen met psychische klachten weer op weg te helpen. Leren door te doen, ervaren en voelen staat centraal.


Beeldende therapie: Bij beeldende therapie worden werkvormen ingezet die helpen bij het vergroten van (zelf) inzicht, het verwerken van gevoelens en het op gang brengen van veranderings- en acceptatieprocessen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van creatieve materialen als verf, krijt en klei. Het eigen proces wordt zichtbaar én tastbaar en biedt daarmee de ruimte tot zelfreflectie en -ontwikkeling. 


Therapie met paarden: Tijdens therapiesessies met paarden sta jij centraal en leer je over jezelf. Bewustwording is hierbij van belang: je denken, voelen en gedrag zijn leidend én van invloed op het paard. Paarden denken niet in goed en fout en oordelen niet. Ze reageren direct en intuïtief op de signalen die wij uitzenden. Hiermee geven ze ons de ruimte om onszelf een spiegel voor te houden en tot nieuwe inzichten te komen. De kern van het probleem, maar ook de oplossing ervan, zit in jezelf.


Therapie met honden: Honden hebben in veel gevallen een positieve invloed op mensen. Ze laten je je veiliger voelen en zorgen voor minder stress. Wanneer je je op je gemak voelt tijdens de therapie, bereik je sneller resultaat. Therapie met honden kan ingezet worden bij een breed scala aan klachten.  

Inge Stoffer – Dramatherapeut

Mijn naam is Inge Stoffer en naast mijn werk voor EvenZicht heb ik een eigen praktijk.

Jouw lichaam vertelt je precies hoe het met je gaat, het lichaam liegt niet. Wil je de (onderliggende) boodschap verstaan? Klachten ontstaan wanneer de signalen afgegeven door het lichaam genegeerd worden. Het uit de weg gaan van weerstand en emoties is heel menselijk, maar wanneer er een disbalans tussen hoofd en lijf optreedt kan dit tot psychische en/of fysieke klachten leiden. Het negeren van weerstand betekent uit het contact gaan met jezelf. Het onderzoeken waar weerstand vandaan komt en dit te durven doorvoelen brengt je (weer) in contact met jezelf. Weerstand kan bijvoorbeeld ontstaan door confrontatie, overtuigingen en het negeren van emoties welke liever niet gevoeld willen worden. Door in contact te zijn met je lijf kunnen grenzen beter herkend worden en geaccepteerd en leer je om te gaan met weerstand en onderdrukte gevoelens. Op deze manier leer je jezelf begeleiden wanneer het moeilijk is.

Dramatherapie heeft als kwaliteit dat het het onuitspreekbare speelbaar kan maken. Deze ervaringsgerichte therapievorm richt zich op emoties, ervaringen, gedragingen welke verkend worden. Hiermee wordt door middel van spel mee geëxperimenteerd waardoor nieuwe gedragingen, patronen, gevoelens worden geëxploreerd. Zo wordt er met nieuw gedrag geoefend en eigen gemaakt.

Binnen de dramatherapie die ik aanbied gebruik ik ook diverse yoga- en mindfulness technieken om te leren ontspannen en te leren zijn met wat er is op dit moment. Op die manier kom je uit de ‘fight or flight’ modus en kan het immuunsysteem tot rust komen waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De adem is een belangrijk middel wat je kan begeleiden naar het tot rust brengen van het algehele systeem, en het loslaten van spanningen, emoties en weerstand.

Deze ervaringsgerichte en lichaamsgerichte therapievormen zijn o.a. geschikt voor mensen met:

– Chronische en langdurige stress

– Angstklachten

– Paniek klachten

– Burn-out klachten

– Psychosomatische klachten

– Chronische pijn

– Revalidatieproces

– Gestagneerde rouw

Ik werk op een intuïtieve manier, zodat je mag zijn wie je bent, en niet wie je zou moeten zijn.
Esra Brouwer – Psychomotorisch therapeut

Mijn naam is Esra Brouwer en ik werk als psychomotorische therapeut vanuit mijn eigen Praktijk De Hooislagen in Dalfsen.

Bij psychomotorische therapie staan lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal. Door sport en spel of lichaamsgeoriënteerde oefeningen kom je letterlijk in beweging of sta je juist stil bij jouw ervaringen. Zo leer je om lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen, te verwoorden en begrijpen. Vervolgens gaan we oefenen om tot nieuwe ervaringen, inzichten en gedrag te komen. (www.vaktherapie.nl).


Karin Endeman – Gestalt therapeut

Mijn naam is Karin Endeman (1962). Ik ben HBO Verpleegkundige met meer dan 30 jaar ervaring in de GGZ en de psychosociale hulpverlening. Om in mijn werk een verdiepingsslag te maken heb ik de opleiding tot Gestalttherapeut gedaan. Gestalttherapie is een ervaringsgerichte therapie.

In mijn werk leg ik de nadruk op de manier waarop je problemen ervaart, welke betekenis ze hebben in je leven en hoe je ermee omgaat. Dit alles om terug te komen in je kracht en creativiteit. De ervaringen uit je leven kleuren je gedrag, je emoties en behoeften in het hier en nu. Daarom staan we ook echt stil bij deze ervaringen

Dit doe ik door intensieve aandacht voor het gewaarzijn van lichaam en geest. De focus is gericht op de onmiddellijke ervaring in het ‘hier en nu’. De wijze van contact maken (of juist contact vermijden) staat centraal, zowel contact tussen jou en jouw omgeving als tussen jou en mij in de therapie. In plaats van te blijven praten kies ik ook regelmatig voor experimenten om je gewaarzijn te vergroten. Hierbij kun je denken aan het werken met figuren, je lichaamstaal, stoelen of posities. 

Zelf heb ik gemerkt dat deze manier van werken en kijken mij vertrouwen heeft gegeven, vertrouwen in mezelf en in een ander. Het heeft me bewuster gemaakt van de keuzes die ik heb en dat het aan mij is deze te onderzoeken en te maken. Het heeft mij een meer open houding naar anderen en mijn omgeving gegeven en helpt me om niet te oordelen maar om ruimte te creëren dat er ook verschil kan en mag zijn. Dit deel ik ook graag met mijn cliënten, deze vorm van werken geeft mij energie.

Naast mijn werk voor EvenZicht heb ik een eigen praktijk voor Gestalttherapie  www.gestalttherapiezwolle.nl  voor individuele therapie en relatietherapie.


Debbie Jansen – Psychomotorisch therapeut

Ik ben Debbie Jansen en werk sinds 2017 als psychomotorisch therapeut vanuit mijn eigen praktijk, In-Flow, in Zwolle-Zuid. Daarvoor heb ik 10 jaar in een kliniek voor forensische en intensieve psychiatrie gewerkt.

In de PMT combineer ik praten en doen, en sluit ik in mijn werkvormen zo veel mogelijk aan bij de cliënt.

Ik maak gebruik van ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness, maar ook van kickboksen, balsporten en symbolische oefeningen.

In de psychomotorische therapie laat ik je stilstaan bij je gevoel, gedachten en gedrag en kun je patronen gaan herkennen en doorbreken, door nieuwe ervaringen op te doen. In de therapie zijn we veel aan het puzzelen en ontdekken. Ik vertel je niet wat je moet veranderen en hoe, maar samen gaan we de zoektocht aan naar wie jij bent en wat je voelt en hoe je daarmee het beste kunt leren omgaanElisa Nijenhuis – Psychomotorisch therapeut

k ben Elisa Nijenhuis en werk vanuit mijn eigen praktijk Pluk pmt. Sinds 2012 ben ik werkzaam geweest in de revalidatie, psychiatrie en op dit moment werk ik naast mijn eigen praktijk ook in de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Tijdens psychomotorische therapie (pmt) ga ik samen met de ander ervaringsgericht aan de slag waarbij verschillende thema’s aan bod kunnen komen zoals lichaamssignalen opmerken, grenzen stellen of spanning reguleren. Door te ervaren en stil te staan bij je gevoelens, gedachtes en gedrag kun je patronen ontdekken of oefenen we met het ervaren van nieuw gedrag. Hierbij maak ik gebruik van verschillende methodieken zoals mindfulness, kickboksen, running en andere bewegingsoefeningen. Als therapeut ben ik gericht op aansluiten bij de ander, open minded en onderzoekend naar jouw interne processen. Daarnaast nodig ik je uit om nieuwe ervaringen op te doen en te ontdekken wat voor jou werkt. 

arrow-right arrow-left facebook twitter linkedin help_outline paper calendar